Blog

Šta bi trebalo da očekujem od moje vagine nakon porođaja?

Adam Carlson No Comments

Naša pacijentkinja Mirjana je sa Vama podelila svoje zapažanje:

Za otprilike šest meseci iz moje vagine istisnuću lubenicu.

Ja imam 1,75 m dok je moj muž 1,88 m tako da beba neće biti mala. Ali to nije ono čega se pribojavam, pošto se čitava stvar već i vrti oko trudnoće.

U suštini, rađanje me fascinira.

Pretpostavljam da je to nešto prirodno, ali me živo zanima da otkrijem kako to funkcioniše. Saznala sam da glava bebe u proseku ima prečnik 11,4 cm dok je prosečna širina vagine od 2,1 cm do 3,5 cm.

Pa vi sad računajte.

Ono što me brine je koliko dugo traje oštećenje vagine prouzrokovano rađanjem.

Trudila sam se da ignorišem dobro poznate priče i savete o rađanju, od mojih dobronamernih najbližih i najdražih, i da se umesto toga fokusiram na moguće post-porođajne posledice moje intimne regije. Saznanje šta bi moglo da se dogodi je jedna strana novčića, dok se druga strana odnosi na ono što bi trebalo uraditi u cilju zalečenja.

Probaću da vam prenesem moja saznanja.

Dakle, šta se događa sa Vašom vaginom nakon porođaja? (ukoliko sve prođe kako treba)

Ono što Vam sledeće mogu reći jeste da ukoliko temeljno radite donje karlične vežbe (tri puta dnevno, svakog dana), partner masira Vaš perineum (kako bi minimizirao žarenje usled pojavljivanja bebine glave) i ne gurate bespotrebno i duže vreme tokom porođajnih bolova, a i ukoliko ste srećni jer imate dobru genetiku i prirodno ste super rastegljivi tamo dole – e onda možete očekivati osećaj ranjivosti i nelagodnosti nakon porođaja.

U suštini, očekujte potpuni oporavak, sa malim oštećenjima vagine, za oko šest nedelja.

Šta se može dogoditi sa vaginom ukoliko se stvari malo pogoršaju?

Kao kec na deset:

  • Epiziotomija. Vaš perineum se može pocepati. ili biti isečen, a to je poznato kao epiziotomija.

Sve to kako bi se ubrzao porođaj. /// Samo ću da navedem da oko 50% prvorotkinja ima potrebu da za ušivanjem.

  • Inkotinencija – 40% žena se susreće sa inkotinencijom nakon porođaja.
  • Prolabiranje – Za 10% žena kombinovani pritisak guranja i rađanja dovodi do prolabiranja, gde se jedan ili vise karličnih organa- materica, bešika ili rectum mogu ispustiti u vašu vaginu.

Kako lečiti ove ishode?

Dobre vesti su da nijedan od ovih rezultata neće uticati trajno na Vas.

Ukoliko Vam je potrebno ušivanje oporavak će trajati nešto duže nego kod žena koje imaju samo modricu na vagini, ali se lepo zaleči bez ikakvih dugoročnih posledica.

Postoje jednostavna i efikasna nehirurška rešenja koja bi trebalo pokušati usled prolabiranja ili inkotinencije, pre nego šo istražite hirurške opcije, ali su hirurške opcije uvek tu ukoliko su potrebne. Naravno Ginekološka ordinacija Beograd je tu neprevaziđena.

Preventivna rešenja

  • kegelove vežbeKegelove vežbe.
    Ukoliko mislite da je jako kalrično dno urbana legenda, razmislite ponovo. NHS je razvio aplikaciju koja Vam pomaže da ojačate Vaš karlični deo. Da počnete sa stiskanjem nikada nije kasno, kao i svaka mišična grupa, što vise vežbate postaće jača.
  • Perinealna masaža. OK, možda sam ranije zvučala smešno, ali ovo je dobar način da krenete da rastežete mišiće između vagine i perineuma u iščekivanju prolaska jednog malog ljudskog bića između njih. Nemojte početi sa rastezanjem do mesec dana pre izlaska i sa masažom najmanje jednom ili dva puta nedeljno.

Hirurška rešenja

Urinarna inkontinencija. Postoji mnoštvo nehirurških tretmana koji se isprobavaju pre hirurškog rešenja, ali ako je ono poslednja opcija, postoji najmanje nekoliko procedura koje hirurzi sprovode uključujući: proceduru izolacije, suspenziju vrata bešike, hirurgiju prolabiranja ili veštačko umetanje urinarnog svingtera.

Prolabiranje. Ukoliko nehirurški tretmani ne redukuju ili eliminišu prolabiranje, hirurgija pomaže. Postoji nekoliko različitih opcija u zavisnosti od tipa prolabiranja koji imate, i nakon hirurškog zahvata dobićete savet kako da preventivno delujete u budućnosti.

Vaginoplastika (vaginalna rekonstrukcija). Ovo je procedura reparacije oštećenja nakon rođenja, gde je cilj suziti vaginalni otvor kao i vaginalne zidove, što nije za one sa slabim srcem. Podrazumeva opštu anesteziju i hirurški zahvat od jednog do dva sata tokom kojeg hirurg uklanja oštećene delove i skuplja mišiće zajedno.

Roditi dete je lako” (pst, nemojte to nikome reći)

Kao što sam i navela, najbolja stvar koju mogu da uradim jeste da na porođaj odem “hladne glave”, da se prilagodim i da odem sa saznanjem da ako se bilo šta nepredviđeno desi, moja vagina neće liciti na saobraćajnu nesreću do kraja života.