Godišnji pregled reproduktivnih organa žene predstavlja deo Vašeg godišnjeg ginekološkog zakazanog termina, gde Vaš lekar (porodični lekar, internista ili ginekolog iz Ginekoloska ordinacija Beograd), medicinska sestra ili babica (akušer) vrše pregled u i oko Vaše vagine sa parom lubrikantskih rukavica kako bi se uverili da je sve u redu. Ponekad se spekulum, plastični ili metalni kljunasti instrument, koristi za lakše obavljanje pregleda. Većina devojaka posećuje svog lekara za godišnji vaginalni pregled isto toliko koliko i stomatologa za pregled korena zuba. Iskreno, radiće sve ostalo samo ne to.

Kažite dragička, dame, prema izveštaju od 1. jula 2014. godine Američkog lekarskog koledža (American College of Physicians- ACP), godišnji pregled ženskih reproduktivnih organa izumreće kao dinosaurusi. (ALI MOLIM VAS SHVATITE TO TAKO DA JE I DALJE POTREBNO RADITI PAPA TEST).

ACP podaci o korisnosti, rizicima i doprinosu godišnjeg vaginalnog pregleda, pokazuju da bi ovakvu praksu pregleda trebalo napustiti. Prema ACP preporukama, žene koje su zdrave i nemaju nikakvih vaginalnih simptoma, nije im potreban neprijatan rutinski vaginalni pregled, već naprotiv može uzrokovati povredu, voditi ka pogrešnim saznanjima, anksioznosti, i nepotrebnom dodatnom testiranju.

Ne slažu se svi sa tim. Američki koledž za akušere i ginekologe (American College for Obstetricians and Ginecologists (ACOG) izrazio je zabrinutost za smernice ACP-a, koje se baziraju na preporuci da je vaginalni pregled rutina tokom godišnje posete lekaru. Oni stoje na stanovištu da je vaginalni pregled individualni izbor žene na bazi njenih potreba, zahteva i preferencija. Ukoliko možeš nešto izabrati na bazi svojih preferencija, ne znači da je bazirano na medicinskim potrebama.

ACOG takođe stoji na tvrdnji da je glavni razlog za obavljanje testova mogućnost dijagnostifikovanja urinarne inkonzistencije i seksualne disfunkcije. Ovo nema nikakve veze sa rakom grlića materice. I urinarna inkonzistencija i seksualna disfunkcija mogu biti dijagnostifikovani na bazi istorije bolesti žene bez nepotrebnog skidanja. Žena može reći svom lekaru da li izmokrava i ukoliko je pita (što obično lekari ne rade) kakav joj je seksualni život. Vaginalni pregled takođe pomaže lekaru da dijagnostifikuje seksualnu disfunkciju- mnogi ne osećaju nikakve fizičke tegobe pri tome. A šta je sa time da bi trebalo obaviti vaginalni pregled u slučaju seksualnih bolesti? Obično je dovoljan i uzorak tečnosti sakupljen iz grlića materice nakon vaginalnog pregleda da se utvrdi gonoreja ili hlamidija, mada se jasni podaci o tome mogu dobiti i testiranjem uzorka urina kod niskorizične populacije žena. Znači, mokrite u bočici u svom kupatilu ukoliko ste podložni riziku seksualno prenosivih bolesti ili skinite gaćice, lezite na leđa i postavite na „uzengije“ za pregled…

Lično kažem „zbogom“ i „doviđenja“ rutinskom godišnjem vaginalnom pregledu! Pitanje je vremena kada će biti rađeni samo ukoliko su medicinski neophodni- vaginalni simptomi i briga za vaginalno zdravlje.

ZAŠTO NAM JE JOŠ UVEK POTREBAN PAPA TEST I HPV TESTIRANJE! Mnogi od nas nemaju potrebe za godišnjim vaginalnim pregledom, ali bi trebalo da rade Papa test i shodno godinama i rizičnim faktorima HPV testiranje. Iako je generalno rizik od raka kod žena u Americi veoma nizak, i predstavlja samo 1,5% ukupne smrtnosti, ipak se ne može reći da je jednak nuli. U 2014. godini, procenjeno je 12.360 novih slučajeva invazivnog raka grlića materice i 4.020 su se očekivano završila smrtnim ishodom. Oko polovine broja raka grlića materice je u poodmaklom stadijumu u trenutku otkrivanja, naročito kod starijih žena koje ne podležu skriningu. Ovo pretežno preovladava u razvijenim zemljama. Papa brisevi ili tako zvani Papa testovi ili Cervikalna citologija, napravljeni su tako da rano otkriju rizik od raka grlića materice , ili da utvrde isti. HPV testovi se koriste za specifične sojeve bakterija koji su povezani sa povećanim rizikom od raka. (16, 18, 45, 31, 33, 52, 58, i 35), što najčešće pogađa žene preko 30 godina ili one od 21-30 godine sa lošim rezultatima Papa testa.

Zbog toga što rak grlića materice sporo napreduje, a pretpostavka za njegovo nastajanje jeste HPV soj bakterija, koji mora biti aktivan u kontinuitetu tokom godina, učestalo testiranje nije potrebno a periodično testiranje Papa testom (i HPV skrining za žene preko 30 godina), može dovesti do potencijalnih promena na grliću materice i postojanjem povećanog rizika od HPV-a. Mnogi od nas ove testove sprovode na svakih 3- 5 godina a vaginalni pregledi bi trebalo biti obavljani nežno i pažljivo, koristeći opciono i svoj sopstveni spekulum na primer.Bilo kako bilo Papa test je za naše shvatanje kontroverzan. Njegova efektivnost u skriningu raka grlića materice nikada nije demonstrirana u povremenim studijama, pa tako ostaje nesigurnost po pitanju efektivnosti ovog metoda za skupljanje i analizu ćelija. Shodno tome, mi znamo da su stope napredovanja raka grlića materice znatno više u državama u kojima se žene manje testiraju.

Jedan od problema sa Papa testom jesu neadekvatni rezultati testi koji su česti- iako ne postoje medicinski problemi. Ovi rezultati mogu biti pogrešno interpretirani ili klasifikovani, pa čak i kada se uoče maligne ćelije, u većini slučajevi one nestanu same od sebe. U Americi se godišnje odradi od 50 do 60 miliona Papa testova. Prosečno 3,5 miliona njih su neadekvatni a kao rezultat toga oko 2,5 miliona žena ide na dalje testiranje (kolposkopiju). Ovako utrošeno vreme manifestuje se obično pozitivnim rezultatima, za koje se ispostavi da to nisu, što dodatno pojačava nervozu dok se čeka i prati testiranje.

Koliko često bi trebalo raditi Papa test i HPV skrining?

Sve do skora Papa test je rađen godišnje, kao deo vaginalnog pregleda. Otkriveno je da emocionalni i fizički rizici od “negativnog rezultata” dovode do anuliranja benefita godišnjeg skrininga. U suštini, ponekad je više štetan nego koristan. Na primer, utvrđeno je da skrining kod žena koje su mlađe od 21 godine, bez obzira na to što telo prirodnim putem oslobađa cervikalne ćelije i HPV virus, ukoliko pokaže pozitivne rezultate žene podležu invazivnim tretmanima, kao što su LEEP procedure i biopsiju , što vodi ka cervikalnim oštećenjima i problemima u budućem začeću.

U 2012., smernice za Papa i HPV testiranje postaju standard, i omogućuje manje frekventni raspored testiranja za žene koje u istoriji bolesti nemaju maligne ćelije na prvim Papa testovima. U nastavku su date postojeće smernice (2012.) Američkog udruženja za rak:

 • Skrining raka grlića materice bi trebalo otpočeti u 21. godini. Žene sa manje od 21. godine ne bi trebalo testirati.
 • Žene između 21 i 29 godine trebalo bi da rade Papa test na svake tri godine. Sada je takođe i HPV test. HPV test u ovoj grupi ne bi trebalo koristiti sve dok se rezultati Papa testa ne pokažu kao neadekvatni.
 • Žene između 30 i 65 godina bi trebalo da rade i Papa test i HPV test (zvani „co-testing“- kotestiranje) svakih 5 godina. Ovoj je jančešće korišćeni pristup, ali je takođe OK raditi samoinicijativno Papa test na svake 3 godine.
 • Žene iznad 65 godina koje su imale redovno testiranje na rak grlića materice sa normalnim rezultatima ne bi trebalo da rade testiranja. Jednom kada se prestane sa testiranjem, ne bi trebalo ponovo počinjati. Žene čija je istorija bolesti vezana za rak grlića materice trebalo bi da nastave sa testiranjem i 20 godina nakon dijagnoze, čak iako je testiranje preko 65 godina.
 • Žene kod kojih je materica uklonjena (kao i njihov cervix) usled razloga koji nisu povezani sa rakom grlića materice i koje nemaju istoriju bolesti vezanu za ovaj rak ili ozbiljnije probleme ne bi trebalo da budu testiranje.
 • Žene koje su vakcinisane protiv HPV i dalje bi trebalo da prate preporuke skrininga za njihovu starosnu grupu.

Smanjenje rizika od raka grlića materice?

Papa testovi nisu prevencija od kancera, oni ga samo detektuju. Kada se maligne ćelije uoče na vreme, odgovarajući tretman može preventivno delovati protiv kancera. Ali takođe, i mi sami možemo preduzeti korake kako bi održali naše ćelije maksimalno zdravo i delovali preventivno protiv kancera! Neki od ključnih koraka u prevenciji raka grlića materice su:

 • Prevencija od HPV infekcije: Dok većina žena od 4%- 20% sa HPV-om ima samo jednog seksualnog partnera, Vaš rizik od dobijanja HPV-a postaje veći sa brojem seksualnih partnera tokom života. Prezervativi ne štite nužno od prenosa HPV-a.
 • U toku dijete jedite više povrća i voća. Pojedine studije pokazuju da žene sa nižim nivoom vitamina i minerala mogu biti više izložene riziku razvijanja raka grlića materice. Voće i povrće sadrže moćne ćelije- zaštitnike antioksidante i fitohemikalije kao što su vitamin A, C i E, koji pored ovog raka štite i od ostalih vrsta raka. Nedostatak folne kiseline može uzrokovati rak grlića materice. Folna kiselina se obično nalazi u listovima zelenog povrća. Prirodni sastojak je povrća iz porodice brokolija gde je povrće poput samog brokolija, kelja, raštana, prokelja, i indol-3- karbinola (I3C) koji takođe može pomoći u riversnoj crvikalnoj displaziji kada se uzima kao suplement dozirano od 200-400 mg dnevno.
 • Održavanje težine: Žene sa prekomernom težinom izložene su većem riziku od razvijanja raka grlića materice.
 • Ne pušite: Pušenje povećava verovatnoću dobijanja raka grlića materice 2-4 puta.
 • Anti-bebi pilule: Dugoročno, postoji veoma malo povećanje rizika dobijanja raka grlića materice za korisnike oralnih kontraceptivnih pilula. Trebalo bi konsultovati izabranog lekara za ostale opcije korišćenja anti-bebi pilula.

Papa test/HPV Pitanja (u daljem tekstu P) & Odgovori (u daljem tekstu O)

Hvala Vam za sva Vaša pitanja na Facebook-u. Pitanja o tome šta bi trebalo raditi sa neadekvatnim Papa testom i HPV testiranjem biće prosleđena na moj blog koji će se uskoro pojaviti: Neadekvatni Papa test ili HPV rezultati:

Šta bi devojke trebalo da rade?

P: Da li je OK da ne uradite Papa test?

O: Odraditi Papa test jeste individualni izbor. Svakako da lečenje žena sa rakom grlića materice nije opcija koja se preporučuje. Da se ne bi pojavili loši rezultati, preporučuje se izbegavanje razmišljanja poput bolje je otkriti rak u ranom stadijumu nego to saznati kasno.

P: Rak grlića materice kod mlađih žena može biti izuzetno napredan- da li je period za Papa testiranje na svakih 3- 5 godina suviše dug?

O: Žene svih starosnih grupa podložne su raku grlića materice, ali se češće javlja kod žena preko 30 godina zato što je veća verovatnoća otpornosti na HPV infekcije veća. Sve studije koje se odnose na praćenje progresije i detekcije raka, uz poštovanje skrining smernica ne dovode do pogrešnih rezultata ili neotkrivenog raka grlića materice, tako da su žene manje izložene subjektivnoj proceni dodatnog testiranja u okviru novog modela.

P: Da li Vam je potreban Papa samo da biste dobili anti- bebi pilule… i šta ako ste TTC, da li bi i tada trebalo da radite Papa test?

O: Nije Vam potreban Papa test kako biste dobili kontraceptivne pilule ili ukoliko želite da zatrudnite.

P: Ukoliko u Vašoj porodici postoji rak grlića materice ili rak jajnika, da li biste trebali da nastavite sa testiranjem godišnje?

O: Istorij porodične bolesti ne menja značajno preporučeno Papa testiranje po rasporedu, ali je važno ispoštovati raspored, razgovarati sa izabranim lekarom o onome što Vas brine, i pobrinuti se da Vaša dijeta sadrži voće i povrće i da izbegavate pušenje.

P: Ukoliko imate potpuno urađenu histerektomiju da li i dalje Vam je i dalje potreban ginekolog?

O: Ukoliko imate totalnu histerektomiju, uključujući i uklonjenu matericu, za slučaj dobijanja druge vrste raka, ne morate raditi Papa test. Međutim, mogu postojati i drugi razlozi za posetu izabranom lekaru ili akušeru kao što je godišnji pregled dojki ili običan razgovor o stanju Vašeg zdravlja sa osobom kojoj verujete.

P: Za žene koje su pretrpele nasilje, koji je dobar način da prebrode averziju ili strah? Kako ih možemo ohrabriti u takvim nezgodnim situacijama?

O: Ovo je teška situacija, i nažalot nije retka. Zato predlažem angažovanje žene akušera, možda ne čak ni ginekologa, ređe medicinsku sestru, koja je bolje obučena da sprovede brižan i nežan pregled. Takođe, preporučujem da stavite svom izabranom lekaru do znanja da ste u prošlosti bili seksualno zlostavljani, kako bi bio pažljiviji. Učestvujte u procesu pregledu, zamolite Vašeg lekara da Va nauči kako da stavite spekulum (budite sigurni da je topao, tako će manje biti neprijatno prilikom ulaska) tako da kad to uradite sami povratiće samopouzdanje u sopstvene ruke, naročito u situaciji kada ležite sa podignutim nogama na „uzengijama“ koja već čini da se žene osećaju neprijatno. Nadam se da sam pomogao…

P: Da li porođaj utiče na raspored testiranja?

O: Papa test se obično preporučuje kao deo šestonedeljnog perioda postnatalne depresije (postpartum); niža vrednost Papa testa u ranoj trudnoći nastaje ukoliko se žena ranije pridržavala rasporeda testiranja i ukoliko je Papa test ranije bio normalan. Upamtite, da su neadekvatni rezultati Papa testa češći u šestonedeljnom pospartum periodu što može drstično povećati nervozu koja je ionako preteran usled novog iskustva- mama.

P: Da li HPV vakcina pomaže ukoliko ste na vreme otkrili rak grlića materice Papa testom i da li će ova vakcina poboljšati rezultate?

O: Primanje HPV vakcine ne pomaže u prevenciji HPv-a ili raka grlića materice kao i od bakterija koje ste ranije zaradili pre vakcine i takođe na dovodi do promena na Papa testu. Ona samo štiti od određenih bakterija koje dovode do raka grlića materice ali ne pruža imunitet protiv HPV tipova odgovornih za 30% raka grlića materice.

P: Da li verujete u skorašnje odobrenje FDA za HPV testiranje i da li je to dobar izbor za materično zdravlje žena (zameniti Papa test kao primarni)

O: Mislim da su podaci o ovome još uvek u procesu i da bi trebalo sačekati i videti stav o tome. Razumno je nastaviti sa Papa testom prema prethodnim smernicama sve dok ne bude jasno koji će se način koristiti.

P:Koliko bi često trebalo da radite Papa test ukoliko imate cistu na jajniku i da li tu ima razlike?

O: Prisustvo ciste na jajniku ne menja Papa raspored.

P: Imam neadekvatne rezultate Papa testa uz HPV. Oni uglavnom pokazuju srednju displaziju. Brinem da preporučeni unutrašnji pregled, biopsija i kolposkopija na svakih 6 meseci neće dovesti do izlečenja materice na vreme. Mišljenja?

O: Verovatno bih nastavio sa testiranjem kako bih se uverio da je sve u redu, i potrudio da ispratim sve prethodne preporuke za prevenciju raka grlića materice. Ćelije materice menjaju se i leče brzo. Samo invazivni testovi se koriste ukoliko je potrebna biopsija. Ukoliko postoje maligne ćelije bitno je znati da one nisu u progresiji.

P: Koliko je smanjenje Papa testa na godišnjem nivou usled Gardasil vakcine?

O: Ne mislim da to ima uticaja na Papa preporuke; vakcina se ne daje toliko dugo niti je previše rasprostranjena kako bi izazvala promene kod žena. Postojeće preporuke odnose se na žene koje su primile HPV vakcinu i odradile skrining kao i na one koje to nisu. Takođe, procenjeno je da 30% raka grlića materice neće biti preventivno sprečeno HPV vakcinacijom.

P: Želite da znate šta raditi sa neadekvatnim Papa i HPV rezultatima? Potrudite se da se registrujete za besplatne nedeljne ažurirane informacije.

O: Cerviks je otvoren ka Vašem uterusu, kao veliki balon koji nema kraja i bez konopca je, i nalazi se na mestu gde izlazi menstrualna krv, i proširuje se prilikom izlaska bebe tokom trudnoće.

Comments are closed.