trudnoća

Ne postoji važniji period u životu jedne žene od perioda trudnoće.

Prenatalnom brigom lekar se brine o trudnici i bebi, a sve u cilju otkrivanja problema u trudnoći, razvoju bebe.

Poremećaji tokom fetalnog razvoja su značajan faktor rizika za nastanak cerebrovaskularnih poremećaja, kardiovaskularnih poremećaja I dijabetesa.

Medicinska nega tokom fetalnog života puno govori i o odgovornosti koju budući roditelji pokazuju prema potomstvu.

Osnovni cilj prenatalne nege je rano otkrivanje problema vezanih za zdravlje fetuda i pronalaženje rešenja za njihovo uklanjanje.

Trudnoću možemo podeliti u tri tromesečja tj semestra:

  1. prvi traje do 15. Nedelje trudnoće,
  2. drugi je razdoblje od 16-27. Nedelje,
  3. a poslednji treći semester je od 28-40. Nedelje trudnoće.

U prvom semestru se odvija organogenoza, stvaraju se organi bebe, a krajem prvog semestra beba dobija na dužini i na težini.

Procedura koja se preporučuje je da trudnica na pregled dolazi svakog meseca do 28. Nedelje trudnoće, a u narednom period tj do 36. Nedelje na svake 3 nedelje.

Od sredine trećeg tromesečja pregledi postaju češći i trebali bi da se urade na dve nedelje, a o tačnom rasporedu trudnica treba da se konsultuje sa lekarom.

Bitno je napomenuti da tokom perioda trudnoće treba da imate što bolju komunikaciju sa vašim ginekologom i nikada ne uzimate lekove bez dodatnih konsultacija.Jedan pogrešan lek u osetljivom period trudnoće može da napravi velike komplikacije.

Ultrazvuk je metoda od neprocenjivog značaja za ginekologiju, pa isto tako i za akušerstvo. Ovom metodom se napravio veliki korak i omogućilo se da lekar dođe do informacija o bebi bez ikakvog rizika za majku. Savremene ordinacije poput Ginekološke ordinacije Beograd, poseduju najnovije ultrazvučne aparate sa dinamičnom slikom, visoke rezolucije, čime se omogućava detaljno ispitivanje građe bebe.

Ova metoda se smatra nezamenljivom u borbi za zdravo potomstvo.

Ovom metodom ginekolog dobija sledeće podatke: ispitivanje morfologije ploda, uvid u građu pupčanika, uvid u poremećaje srčanog ritma, uvid u veličinu, građu i lokalizaciju posteljice itd.

Jako je bitna metoda i u dijagnostici patoloških stanja: vanmaterične trudnoće, anomalije ploda, fetalnog hidropsa i spontanog pobačaja.

Još novija ultrazvučna tehnologija je 4D ultrazvuk, koja je zapravo trodimenzionalni prikaz u realnom vremenu. Kao rezultat ginekolog dobija slike u relanom vremenu nerođene bebe ili bilo kojeg unutrašnjeg organa.

Ovom savremenom metodom se sagledava jedna potpuno nova dimenzija intrauterinog života.

Dužina pregleda je indentiča dužini trajanja konvencionalnog 2D ultrazvučnog pregleda, a to je trajanje od 20 do 40 minuta, pri čemu nema posebne pripreme za pregled. Kod ove metode se ne povećava ni rizik od oštećenja ploda u odnosu na 2D ultrazvuk.

Primena ove metode pruža i neke nove mogućnosti: analizu razvoja ploda, detekciju anomalija ploda, lokalizaciju placente, određivanje gestacijske starosti, praćenje višeplodnih i visoko rizičnih trudnoća itd.

Tokom trudnoće žena trpi određeno opterećenje na zglobove, mišiće i vene. Ovo opterećenje može izazvati određenu nelagodnost u stomaku.

U telu žene se dešavaju promene, kosti se rastežu, pa se pri kretanju može osetiti bol sa obe strane tela. Rastom bebe dolazi do pomeranja materice u desno, pa dolazi do grča ili kontrakcije. Bitno je napomenuti da se za svaki bol i neprijatnost koju doživljavate u trudnoći treba obratiti lekaru.

Bol se često javlja i nakon seksualnog odnosa, kao i posle orgazma. Kontrakcija mišića materice i vagine, pri orgazmu, mogu napraviti osećaj grča u stomaku. Pogotovo ako je trudnica u tećem trimestru, nakon seksualnog odnosa, može doći do promena koje liče na kontrakcije. Ova pojava ne treba da brine trudnicu, pošto nije dokazana veza između orgazma I početka porođaja.

Ovu neprijatnost možete ublažiti tako što ćete lagano voditi ljubav, a preporučljivo je da vam nakon odnosa partner izmasira leđa.

Nakon što dobiju pozitivan rezultat testa na trudnoću, buduće mame su izuzetno oprezne i zebrine ih svaka promena. Ginekolozima se često žale na bol i strahuju za održanje trudnoće, bez obzira da li je trudnoća nastala spontano ili vantelesnom oplodnjom.Abdominalni bol ne predstavlja ništa značajno u ranoj trudnoći, a samo ako pored njega imate I druge simptome odmah se obratite ginekologu.